Sociopatisk personlighetsstörning

De saknar respekt för normer och regler i samhället. Deras beteende utmärks av impulsivitet. De göra inga långsiktiga planer och kan inte hålla dig till dem heller. De saknar även skuldkänslor.

Redan under tonåren kommer sociopaten att dra uppmärksamheten till sig via skolkning, många sexuella kontakter, bråklighet, plötsliga eskapader, resor utan mål eller mening. De flesta soiopater kommer dock med tiden att anpassa sig och söka sig till farliga eller nomadiska yrken. Samtidigt kommer att att uppleva agitation både i privatlivet och i yrkeslivet.

En annan del av sociopaterna sitter kvar i en livsstil markerad av instabilitet, impulsivitet, och ignorans av konsekvenserna som deras handlingar kan leda till, bristen på skuldkänslor. De flesta kommer någon gång i kontakt med lagen.

En del historiska epoker, som utmärks av krig, har större nytta av sociopater än andra.

Sociopatens övertygelse är att "Vill man ha något, så är det bara att ta för sig." De flesta kommer dock att planera först. Intelligenta sociopater kan bli chefer, i synnerhet om de har bra advokater.

Sociopater har lätt att knyta kontakter, har humor, riskerar gärna, gillar det nya. En del sociopater lyder dock lagen och känner för andra människor. Deras äventyrlighet och modighet, drar gärna kvinnor till sig, men de sviker ganska snabbt. De är otrogna, dricker för mycket, eller mister jobbet.

Psykiatrikens råd är att helst undvika sociopater, men tyvärr är de ganska svåra att kännas igen. De kan verka helt normala och kan vara världigt charmerande och förförande. Sociopatens fru är oftast en beroende personlighet som stannar kvar hos honom.

 

 

 

 

<< Tillbaka

Källa: How to manage difficult people av Francois Lelord och Christophe André